Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Judo

Kép
Jigoro Kano

Közvetlen célja a szabály adta lehetőségek segítségével az ellenfél dobása, leszorítása, fojtása vagy karjának feszítése a győzelem érdekében.Megalapítója dr. Jigoro Kano volt, aki 1860. október 28.-án született Mikagéban (JPN). Ebben az időszakban Japán jelentős társadalmi változásokon ment keresztül, melynek eredményeképpen a lakosságára az általános eltespedés volt jellemző. Jigoro Kanot az a cél vezérelte, hogy újra "életre kelti" Japánban az ősi harcművészeteket, bízva abban, hogy nagy szolgálatot tesz majd ezzel a mindenfajta testmozgástól elszokott népének. A különböző iskolákból átvéve a leghasznosabb ismereteket, kirostálva belőlük mindazt ami haszontalan, vagy a testi épségre veszélyes, megalkotta saját új iskoláját, amit judonak nevezett el. 1882-ben megalakította a Kodokan Intézetet. A judo 1909 óta a japán iskola testnevelés kötelező tananyaga! Kano a német- és svéd torna "példája mentén" hozta létre testnevelési rendszerét.

A judo nemzetközi térhódításának kronológiája
1930: Megrendezik az első japán bajnokságot
1938: Meghal Jigoro Kano
1951: Megalakul az Európai Judo Unió (EJU). Megrendezésre kerül az első felnpőtt EB (Párizs), 1955-ig súlycsoport nélkül. Jelenleg a férfiaknak és a nőknek is 7 súlycsoportban bonyolítják le az eseményt évente.
1956: Megalakul a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF). Megrendezésre kerül az első felnőtt VB (Tokió), 1964-ig súlycsoport nélkül. Jelenleg a férfiaknak és nőknek 7 súlycsoportban bonyolítják le az esemény, kétévente.
1961: Anton Geesink (NED), mint európai elsőként győzi le a japánokat a világbajnokságon Párizsban
1963: Előolimpia Tokióban
1964: A tokiói nyári olimpián elsőként olimpiai sportággá válik a judo, bár csak az 1972-es olimpiától (München) vált rendszeres olimpiai számmá.

Judo rendszerezése:

a. dobástechnikák (nagewaza)

a/1: kézzel, karral végrehajtható dobástechnikák (tewaza)
a/2: csípővel végrehajtható dobástechnikák (koshiwaza)
a/3: lábbal végrehajtható dobástechnikák (ashiwaza)
a/4: vetődéssel végrehajtható dobástechnikák (sutemiwaza)
a/5: kombinációk (renrakuwaza)
a/6: kontratechnikák (kaeshiwaza)

b. földharctechnikák (newaza)

b/1: leszorítástechnikák (osaekomi-waza)
b/2: karfeszítések, karkulcsok (kansetsuwaza)
b/3: fojtástechnika (shimewaza)
b/4: háromszögtechnikák (sangakuwaza)

   
   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.