Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Simon Mihály óráira szívesen járnak


2010. március 18. csütörtök 09:00
ImageRemek pedagógus a Budapest V.
kerületi Szent István Általános
Iskolában tanrend szerint
dzsúdót oktató Simon Mihály.A kőkemény sportember többszörös magyar bajnok és világbajnok dzsúdós, amolyan „szeretni való figura”, a gyerekek oda vannak érte.

Image

„Nyírségi gyerek voltam, nagyon gyorsan kiderült számomra, hogy csak a sport segítségével törhetek ki abból a közegből. Három választási lehetőségem volt, a labdarúgás, a kézilabda és az ökölvívás. Én utóbbit választottam – meséli a most 55 éves Simon Mihály.

Döntése helyességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a ringben eltöltött kilenc év alatt megyei bajnoki címig vitte. Tehetségére a fővárosban is felfigyeltek, és 1975-ben Budapesti Spartacushoz került.

Az utolsó évben a ringet a birkózó szőnyegre cserélte. Ennél a sportágnál azonban csak egy évig „időzött”. Aztán jött a dzsúdó, ami azóta kitölti az életét.

Simon Mihály már hatodik danos Kodokan dzsiu-dzsicu, ötödik danos dzsúdó és második danos Nihon dzsu-dzsucu mester, akit az egész világon ismernek. Felsorolni is nehéz lenne nemzetközi eredményeit, így csak a legutóbbit említjük: 2007-ben Brazíliában a masters-világbajnokságon második helyet szerzett.

„Immár tizenkét éve adatik meg az a lehetőség, hogy a Szent István Általános Iskolában átadjam a diákoknak azt, amit egész életemben tanultam. Az iskolai rend szerint az elsős gyerekeknek oktatok dzsúdó alapismereteket, lényegében a játékos testmozgás játszik fő szerepet.

Délután aztán jöhet bárki, aki kedvet érez a dzsúdó iránt. Azt tudni kell, hogy ez a sportág egy testnevelési rendszer. Japánban már az óvodában elkezdik az oktatását és egészen az egyetemig erre épül az iskolai testmozgás.

Ez nem is csoda, hiszen a dzsúdó célja, hogy a testet erőssé, jól használhatóvá és egészségessé tegye úgy, hogy közben a gyerekek jellemét építi szellemi és erkölcsi fegyelmezéssel. Az óráimon én is ezt próbálom sulykolni.

A dzsúdót mint komplex sportot, mint testnevelési rendszert, önvédelmi rendszert, küzdősportot és életfilozófiát oktatom. Bárki jöhet az iskolába a kisgyermektől egészen a felnőttekig. Leginkább az önvédelmi jelleg dominál, de aki akar, az előtt a versenyzés lehetősége is nyitva áll.”

Simon Mihály kemény, szigorú, de igazságos ember. Talán éppen ezért járnak szívesen a kerület kisgyermekei a dzsúdó óráira.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szia misi!

(watz meli, 2011.07.14 19:07)

szia misi!én a watz melinda vagyok(ha nem tudnád)és nagyon jó az oldalad.Gratulálok!